Is het in goede staat houden van de installaties alleen in handen van de maitenance engineers?

Nee, natuurlijk niet. Het is vele jaren geprobeerd om dat te doen, met slecht resultaat. Het belangrijkste is dat de operators en maintenance engineers samen werken, om te begrijpen wat er nodig is bij het gebruik van de installaties. Vervolgens is het zaak om hier gezamenlijk aan te werken om samen resultaten te kunnen boeken.

Een proces in een fabriek of installatie is goed te vergelijken met een auto. De automonteur werkt hard om de auto in een goede conditie te krijgen. Vervolgens moet de bestuurder van die auto leren hoe hij goed om moet gaan met zijn auto. Dit betekend in de praktijk dat hij regelmatig controleert of er nog voldoende olie is, wat de bandenspanning is en dat hij verantwoord rijd. Op het moment dat de bestuurder vergeet om de olie te controleren, gaat de motor kapot. Dan kan de monteur heel goed zijn best hebben gedaan om de motor goed te laten draaien, maar zonder olie krijg je on herroepelijk schade. Vergeet de bestuurder om regelmatig de bandenspanning te controleren, dan wordt het verbruik van de auto hoger. Ook dan maakt het niet uit of de monteur nieuwe banden op de auto heeft gezet.

Het draait allemaal om samenwerking. We moeten er voor zorg dragen dat ons personeel leert begrijpen hoe de apparatuur functioneert. Verder is het nodig om te weten wat mogelijk kapot kan gaan en dat de operators leren om storingen te voorkomen. Dit zijn eenvoudige stappen om samen de installatie goed te laten functioneren. MTA (Maintenance Task Analysis) en RCM (Reliability Centered Maintenance) zijn twee systemen die dat onderstrepen. Deze systemen zijn bedacht om die mensen bij elkaar te brengen die de installaties bedienen en de mensen die planmatig voor het onderhoud zorg voor dragen.

Er zijn veel mensen die van deze MTA en RCM hebben gehoord, maar het nog niet toepassen. De voordelen voor de bedrijven die dit toepassen zijn ongelofelijk hoog.

Als de lezer de taak nog niet op zich heeft genomen om onderhoud naar het volgende niveau te tillen, denk er dan nog een keer goed over na. Het succes dat je zult ervaren kan voor jou zijn!

Scroll to top